Han-sur-Lesse

 

 

 


 

 

 

  

 
Een klein stukje geschiedenis!
Het dorp van Han-sur-Lesse

Beschrijving van het woord Han: ondanks de vele versies over de herkomt behouden wij een originele veronderstelling vanhet woord Han: een gebogen lijn, een kroming, de buiging van de knie (kesp "ham") of een kronkeling van een rivier. Vandaar meerdere dezelfde benoemingen aan de semois, de Ourthe en andere rivieren.

De inwoners van Han... worder de Hayets genoemd doordat en rond de periode 1810, een inwoner was die de gewoonte had met ayet te antwoorden i.p.v ayi(ya) en hij drong steeds aan met het herhalen ayet m'fi, ayet (ja mens ja)

Ondanks de wereldwijde reputatie en bekendheid door de grotten blijft Han-sur-Lesse met +/-1200 inwoners een klein dorp dat zich sinds 1850 uitgebreid heeft. De toeristische aantrekkingskracht beinvloede, de ontwikkeling en uitbreiding met hotels, café's, restaurants en winkels maar tevens werwenen ook kleinere boerdergen.

 

De kerk Sint Hubertus gebouwd in 1905 naar de plannen van architecten Cl.Léonard en H. Froment. Dit gebouw in de néo-gotische styl in hall werd gehuldigd op 11 mei 1907 en toegewijd aan sint Hubertus en aan onze-lieve-vrouw van Mont-Carmel.Hij vervangde de kerk gebouwd in 1775 op dezelfde plaats.

Het beeldhouwwerk; de druppel van vernieuwing, een creatie van Francis Daras. Deze symbolische creatie herinnert dwars door de druppel de eigenaardige verhouding tussen de mens en de verschillende samenstellingen van de natuur om hem te leiden tot het nadenken over zichzelf en de bescherming van dez natuurwaarvoor hij verantwoordelijk is.

 

Spijkerboom:

Deze lindeboom staat nog steeds voor de kerk. De nagels werden door de mensen in de boon ingeslagen om ziektes en pijnen te verzachten, in het bijzonder-tandpijn.